Címlap Rögbi
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Névnap

Ma 2019. december 15., vasárnap, Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.

Időjárás

A rögbi szakosztály bemutatkozása
A rögbi alapjaival ismertetik meg a fiatalokat

 

Már több mint egy éve tart a School Rugby Kecskemét program, amelynek az a célja, hogy minél több általános iskolással ismertesse meg a rögbi alapjait, egyúttal biztosítsa a kellő számú sportolót a Kecskeméti Sportiskola (KESI) és a klub csapatai számára – adott tájékoztatást a 2015 őszén elindított programról Németh Krisztián, a Kecskeméti Atlétika és Rugby Club (KARC) rögbi szakosztályának szakmai vezetője.

A Kecskeméti Sportiskola komoly segítséget nyújt a helyi egyesületnek, mert az U16-os kadet csapat tagjai egyben a KESI igazolt versenyzői.

A School Rugby Kecskemét programba több általános iskolát is bevontak, ahol lehetséges volt, ott a kötelező testnevelés óra keretein belül, ahol pedig csak szakkör jelleggel tudtak csatlakozni a programhoz, ott délutáni foglalkozásként tanulják a sportág alapjait – mondta a szakmai vezető.

Németh Krisztián elmondta, hogy az 1990-es illetve a 2000-es évekhez képest jelentősen megváltozott az utánpótláskorú játékosok hozzáállása a sporthoz. Ma már sokkal nehezebb egy iskolába bemenni egy labdával és toborozni gyerekeket. Nem fognak edzésre egyből tömegesen kilátogatni. Ez nem rögbi specifikus, ez minden sportágra igaz – fűzte hozzá.

Azokat az iskolákat keresték meg, ahol nehézséget okoz a mindennapi testnevelés megoldása. Felajánlották, hogy Testnevelési Főiskolát végzett szakemberekkel, testnevelő tanárokkal a kölcsönös előnyök reményében működjenek együtt.

Németh Krisztián a rögbi kecskeméti jövője szempontjából fontosnak tartja, hogy jelenleg heti rendszerességgel négy általános iskolában folynak a foglalkozások, ahol mintegy 150 fiatal ismerkedik az alapokkal.

A szakmai vezető a szülők megnyugtatása érdekében hangsúlyozta, hogy az iskolai rögbiben a kontakt nélküli változatra tanítjuk a fiatalokat, tehát egyáltalán nem veszélyes.

Az iskolákban heti egy, illetve heti két foglalkozást tartanak a fiataloknak, akik elsajátítják a rögbi alapjait, illetve akik megszeretik ezt a sportot, azok csatlakozhatnak a klubhoz, igazolt versenyzővé válhatnak.

Németh Krisztián hangsúlyozta, hogy a KARC felnőtt csapata alatt van egy junior korosztály, ez az U19, az alatt pedig az U16, illetve remélhetőleg az iskolai rögbi program révén U14-es korosztályos csapatuk is lesz.

Kecskeméten 1979 óta van rögbi csapat. Körmöczi Béla pár lelkes diákkal alapította meg ezt a nem mindennapi sportágat Magyarországon. A jelenleg működő rögbicsapatok közül a legöregebb a kecskeméti.

Németh Krisztián büszkén vallott arról, hogy a kecskeméti rögbi csapat az egyetlen magyar klub, amelyik az összes hivatalos bajnoki kiírásban a legmagasabb osztályban szerepelt. A Magyar Rögbi Szövetség 1991-es megalakulása óta az első osztályban szerepel a felnőtt csapatuk. A felnőtt csapat 1998-ben magyar bajnoki címet nyert, majd 2015-ben a Magyar Kupa kiírásban is diadalmaskodott. Utánpótlás korosztályban az U16-os csapat többször is nyert magyar bajnoki címet, az U19-es gárda 2003-ban kupagyőzelmet szerzett, majd 2004-ben magyar bajnok lett.

A KARC rögbi szakosztályának jelenleg 72 igazolt versenyzője van. A magyar bajnokság első osztályában hat csapat verseng a bajnoki címért, míg a másodosztályban öten vannak. A mérkőzéseket a Széktói Stadion 4-es pályáján játssza a KARC minden csapata.

 

 

A rögbi 150 éves hagyománnyal rendelkező sportág, amelynek két fő változata van:
a nyári játékokon Rióban már bemutatkozott 7-es rögbi, valamint a XV-ös rögbi.
Az olimpiai rögbit 7 játékos játssza csapatonként, a játékidő 2x7 perc.
A hagyományos változata a XV-ös, ahol 15-en vannak a pályán egy csapatban, a játékidő felnőtteknél 2x40 perc.

 
A Kecskeméti Atlétika és Rugby Club

KARC

 

A Kecskeméti Atlétika és Rugby Club (KARC) a város legnagyobb taglétszámmal rendelkező egyesülete, atlétika és rögbi szakosztályai több mint 500 igazolt sportolóval büszkélkedhetnek.

A KARC rögbi szakosztálya 1979-ben alakult, tavaly ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. A szövetség hivatalos megalakulását követően 1991-től folyamatosan az élvonalban játszik. Története során egy bajnoki arannyal büszkélkedhet, míg hatszor állhatott fel a dobogó második és nyolcszor a harmadik fokára.

Amire a fenti eredményeknél is büszkébb klubunk vezetése, az az utánpótlás-nevelésben végzett kimagasló eredményeink. Az elmúlt 20 évben számos gyermekkel ismertettük meg városunkban és vonzáskörzetében a rögbi sportot, a magyar utánpótlás válogatottakban rendszeresen és eredményesen szerepelnek kecskeméti játékosok, akik közül a legtöbben felnőtt korukra is kitartanak klubunk és sportágunk mellett.

2008 óta az U16-os csapatunk versenyeztetését és felkészítését a Kecskeméti Sportiskola berkein belül végzik szakképzett edzőink, mely fúzió garancia a zavartalan, minőségi utánpótlás nevelésre.

Csak buzdítani tudunk minden fiatalt, hogy próbálja ki magát a világ egyik legnépszerűbb sportágában (A rögbi világbajnokság 3. legnézettebb sportesemény a Földön az olimpia és a labdarúgó VB után), ahol az erkölcs és tisztelet a férfias küzdelemmel párosul.

 

U16-os edző: Kovács Attila (+36 20 204 9565)

Edzések helyszíne: Széktói Stadion 6000 Kecskemét, Csabay Géza krt. 1.

edzések időpontjai: hétfő, kedd, csütörtök 16:30-18:00

 

Örömteli hír, hogy a 2015/16-os tanévtől klubunk beindítja a „SCHOOL RUGBY” programját, így számos kecskeméti általános iskolában, kötelező testnevelés óra keretében ismerkedhetnek meg a diákok sportágunk minden szépségével.

 

Iskolai rögbiről, U19-es vagy felnőtt csapatról, klubéletről vagy más korosztályok edzéséről érdeklődjön a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen, vagy keresse fel facebook csoportunkat (https://www.facebook.com/karcrugby).

 

(állósor balról: Józsa Dániel, Kovács Márk, Fodor Levente,Szabó Krisztofer, Kovács Gergő, guggol balról: Takács Dániel, Gucsi Tibor, Polyák Marcell)

 


Copyright © 2019 Kesi.hu. Minden jog fenntartva.
Készítette: DemiDesign